Sampsa.nl wordt Mensenster.nl

Beste bezoeker,

Per 24 juni, st. Jansdag 2022 zal deze site uit de lucht gaan en kunnen jullie mij vinden op Mensenster.nl

Hartelijke groet,

Peter EversSampsa de zaaier

Sampsa Pellervoinen is een mythologisch figuur uit het Finse heldenepos de  Kalevala. In het begin wordt de wereld geschapen doordat Ilmater op het water neerdaalt. Hier wordt ze tot watermoeder.  Een duikeend legt eieren op haar knie. De eieren breken en uit de stukken ontstaat de wereld. Väinämöinen wordt geboren uit de watermoeder. Hij voltooit het scheppingswerk. Sampsa Pellervoinen zaait bomen. Een wordt zo groot, dat hij de zon en de maan aan het oog onttrekt. Uit de zee komt een kleine man tevoorschijn, die de boom omhakt. De zon en de maan kunnen weer schijnen.

Ik heb het beeld van Sampsa Pellervoinen  voor deze site genomen omdat ik mijn gedachten en vondsten met iedereen wil delen. Ik zaai de beelden en begrippen hopelijk op goede aarde zodat ze tot bomen kunnen groeien.

De Kalevala

De Kalevala is een 19e eeuws Fins, episch dichtwerk van Elias Lönnrot (9 april 1801- 19 maart 1884). Voor hem wakkerde Kaarle Akseli Gottlund (1796-1875) Het Finse nationale gevoel aan met de heldenddichten van Beowulf en het Niblungenlied. Dankzij deze liederen die mondeling werden overgedragen  ging Finland zich een volk voelen en deze volksgeest zorgde er mede voor dat ze zich van Rusland losmaakten als een zelfstandige natie. .

 

Heb je nog vragen? Klik dan op het Contact Formulier.